top of page
Yazarın fotoğrafıAli Erkan Tanacıoğlu

Haftalık Değerlendirme

Geçen hafta neler oldu.


Yoğun bir hafta geçirdik. Genel olarak yoğunlaştığımız veriler Merkez Bankaları’nın faiz kararları, ABD tahvil faizlerinde görülen yükselişti. Bunun yanında TCMB Bakanı’nın görevden alınması ve yeni başkanın atanması hafta sonuna damgasın vurdu.


FED faizde ve aylık parasal genişlemede değişime gitmezken TCMB Beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık bir artışa gitti. Politika faizi yurt içinde %19 oldu. Asıl önemli olan bence yurt içinde bundan sonraki süreçte yaşanacak gelişmeler. Fed kararı sonrasında ise USDTRY 7.60 seviyelerinden 7.30 seviyelerine kadar düşüş gösterdi. USDTRY haftayı 7.2192 seviyesinden kapattı.


FED açıklamalarından sonra BRENT 61.35 seviyesine kadar düşüş gösterdi. Brentin haftayı 64.33 seviyesinden kapattığını görüyoruz.


ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Hafta içinde en yüksek 1.75 seviyesini gören tahvil faizi haftayı 1.72 seviyesinden kapadı. Aşağıdaki grafikte ABD 10 yıllık tahvil faizini son dönemde oluşturdu hareketleri görebilirsiniz. Küresel bazda enflasyona dair endişelerle tahvil faizinin yükselmeye devam ettiğini görüyoruz.




Önümüzdeki Hafta Açıklanacak Veriler Önemli Gündem Konuları (22- 26 Mart 2021)

Türkiye – İşsizlik Oranı, Tüketici Güven Endeksi, Kapasite Kullanım Oranı, Reel Kesim Güven Endeksi

ABD – Yeni Konut Satışları, Dayanıklı Mal Siparişleri, GSYH, Michigan Tüketici Güven Endeksi

Avro Bölgesi- Markit PMI İmalat - İmalat Dışı, Tüketici Güven Endeksi


Bıst-100 Endeksi Hafta içerisinde çarşamba günü en yüksek 1589 seviyesini gördü. Bu seviyeden itibaren perşembe ve cuma günü düşüş göstererek hafta içerisinde cuma günü en düşük 1511 seviyesine kadar düşüş gösterdi. Tepki niteliğinde bir yükseliş yaparak haftayı 1528 seviyesinden kapattı. Geriye doğru haftalık bazda baktığımızda endekste son 3 haftadır işlem hacminin düşük olduğu görülmekte. Haber akışı, küresel gelişmeler nedeniyle piyasaya güven kalmadığı için işlemlerin zayıf hacimle gerçekleştiğini görüyoruz.


Saatlik grafikte incelediğimizde ortalamaların aşağı geçildiğini görüyoruz. Endeks 500 periyotluk üssel ortalama üzerinde tutunmaya çalışıyor. Aşağıdaki grafikte günlük ve haftalık pivot seviyeleri görüyorsunuz. 1496 pivot seviyesi üzerinde kalındığı sürece endekste trend değişimine dair bir sinyal beklenmeyebilir. Fakat Bir toparlanmadan bahsedebilmemiz için 1554 direnci üzerine hacimde görülen artışla beraber çıkılmasında fayda var. Bu süreçte 1529 üzerine çıkılarak kalıcı olunmasının faydası düşüş konusunda frene basıldığının göstergesi olabilir. Zaten cuma günü kapanışta 1528.99 seviyesinden gerçekleşmişti. Kapanıştan sonra TCMB Başkanının görevden alınıp yeni Başkanın atanmış olması ise piyasada ilk etapta volatilite oluşturabilir. Sonrasında fiyatlar dengeye oturup yön konusunda bir konsensüs oluşturacaktır. Genelde böyle durumlarda ilk 5-10 dk lık süreçte oluşan en düşük fiyat hacimli bir şekilde aşağı geçilirse aşağı yönlü hareketin devam edeceği varsayılır. Şayet bu seviye aşağı geçilmeyerek üstünde kalıcılık sağlanırsa piyasanın toparlanabileceği varsayılır. Nedeni de ilk panik satışlarıyla oluşan fiyatlamalar sonrasında piyasa katılımcılarının gelen haber akışları ve piyasa verileriyle piyasayı değerlendirip düşüş ya da yükseliş yönünde alacakları aksiyondur. Gelecek zaman hiçbir şekilde istikrarlı olarak doğru tahmin edilemez ama geçmiş dönemlerde istatistiksel olarak fiyat hacim ilişkisi değerlendirildiğinde genel olarak yukarıda anlattığım durumun yaşandığını görüyoruz.


Endekste dirençler 1536 – 1547 – 1554 – 1563 seviyelerinde bulunmakta.

Destekler ise 1515 – 1504 – 1496 – 1489 seviyelerinde bulunmakta.



Piyasa ile ilgili olarak, evet işlem hacmi düşük, küresel ve yurt içi haber akışlarından etkileniyoruz, ortalamalar altına düşülmüş bu yüzden negatiflik hakim. Bunun yanında daha öncede vurguladığım gibi eder fiyata temel verilere göre hisselerde pozisyon almışsanız. Pozisyon aldığınız hissede eder fiyatı değiştirecek bir temel gelişme yoksa bu dalgalanmaların sizi etkilememesi gerekir. Şayet işin zor tarafında yani teknik analiz ya da algoritmik sistemler kullanarak kısa vadeli trade yapıyorsanız. Almış olduğunuz pozisyona göre belirlediğiniz stop ve iz süren stoplar olması gerekir. Bu stoplar sizi kayıptan ve kazanılan karın geri verilmesinden koruyacaktır. Buraya kadar hemfikirsek her iki analiz yönteminde de endeksin ne yaptığından ziyade pozisyon aldığınız hissenin ne yaptığı önemlidir. O yüzden panikle işlem yapmaktansa kuralım neydi diye kendinize sorarak, kendinize gelerek kuralı uygulamanız daha sağlıklı olacaktır. Unutmayın borsada fırsatlar bitmez. Ama paramız sınırlıdır.


Umarım güzel bir hafta geçiririz.


Ali Erkan Tanacıoğlu


“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.


Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.


Burada yer alan değerlendirmeler, yorum ve kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.


Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Endeks Yorumu

Comments


bottom of page