top of page
trend çizgileri.jpeg

TREND ÇİZGİLERİ

Fiyat üzerinde işlem yapılan yatırım enstrümanının o anki değerini yansıtır. Zamanla arz ve talebe göre fiyatlarda bazen aşağı yönlü bazen yukarı yönlü bazende yatay hareketlenmeler olur. İlgili enstrümana talep arttıkça enstrümanın değeri talep olduğu müddetçe yukarı yönlü hareket eder. Talep olmadığı zaman yada şöyle diyelim, ilgili enstrümanı insanlar elinden çıkardıkça, sattıkça enstrümanın o anki piyasa değerini ifade eden fiyat düşmeye başlar. Bu düşüş yada yükseliş bazen ard arda devam eder. Enstrümana talep o kadar fazladır ki, sürekli alınır. Alındıkça piyasa psikolojisi gereği bu alımı görenlerde almaya başlar ve fiyatta belirli bir zaman sürecinde yükseliş görülür. Düşüş içinde fiyatlarda aynı hareket görülür.

Fiyatın belirli bir zaman sürecince belirli bir yöndeki hareketi trendi oluşur. Fiyatların oluşturduğu yön diyebiliriz. Fiyat belirli bir yönde hareket ederken dalgalanmalar oluşturur. Bu dalgalanmaları ortadan kaldırıp, fiyatın ana yönünü göstermek için fiyatta görülen dirençlere, desteklere çizgiler çizilir. Bu çizgiler fiyatların genel eğilimini gösterir.



Çizgiler çizilirken direnç yada destek noktalarına yaptığı temaslar dikkate alınır. Teması fazla olan çizgiler trendin gücünü gösterir. Bir çizginin çizilebilmesi için en az iki direnç yada destek noktası olması gerekir. Fiyatlar genel olarak yukarı yönde bir eğilime sahipse yükselen trend oluşur. Yükselen trend destek seviyelerinin birleştirilmesi ile oluşur. Tam tersi fiyatlar aşağı yönde genel bir eğilime sahipse alçalan trend oluşur. Alçalan trend direnç noktalarının birleştirilmesi ile çizilir.

Çizilen bu çizgiler genel yönü gösteriyordu. Peki ne işimize yarayacak? 
Bu çizgiler, genel yönü gösteriyorsa ve fiyatlar artık yönünü değiştirmeye başlamışsa, kısa vadeli fiyat hareketlerine katılmak isteyen trader yada ana eğilime oynayan, ana trendi bekleyen uzun vadeli yatırımcılar değişen yönle beraber beklentileri yönünde hareket ederek pozisyon alırlar yada mevcut pozisyonlarını kapatırlar.

Çizilen trend değişime uğradığında piyasada bu değişimi gören yatırımcılar yükseliş beklentisine sahipse, ilgili enstrümanın dinamiklerini bilen, beklentilerini koruyan yatırımcılar yükseliş yönünde pozisyon almaya başlarlar. Bu noktada görülen alım satımlar işlem hacmini oluşturur. İşlem hacmi trend değişimlerinde önemli ip ucu verir.

İşlem hacminde görülen yükselişlerden başka, fiyattan gelen verilerle hesaplanan teknik indikatörlerde de değişim için ip uçları gelebilmektedir. İndikatörlerde görülen pozitif yada negatif uyuşmazlıklar trend değişimleri için kuvvetli sinyaller üretmektedir.

YAZAR: 

Ali Erkan TANACIOĞLU

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. 

Burada yer alan değerlendirmeler, yorum ve  kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. 

Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

 

bottom of page